Nämn bräda och vatten och du kan säkert tänka på flera olika slags brädor och vattensporter. Du kanske tänker på paddelbrädor, eller SUP som det också kallas eller surfbräda. Men även om det kan vara lätt att förväxla en paddelbräda och en surfbräda så finns det flera avgörande skillnader mellan de två.

Exempelvis så är en paddelbrädpr är vanligtvis större och bredare än en surfbräda och har en plattare form och i ett annat material. Du använder också en paddel för att driva paddelbrädan framåt medan du använder armarna för att få fart på en surfbräda. Båda typerna av brädor har sina egna unika användningsområden. Det är därför viktigt att välja rätt typ av bräda beroende på dina behov och vad du vill använda den för.

Så ser du skillnad på en paddelbräda och en surfbräda

Här är några sätt som en paddelbräda skiljer sig åt från en surfbräda:

  • Storlek. En paddelbräda är vanligtvis större än en surfbräda, både vad det gäller längd och bredd. Paddelbrädan är utformad för att ge stabilitet när du står på den och paddlar. En surfbräda är istället utformad för att ge manövrerbarhet när du surfar på vågor.
  • Form. Paddelbrädor har vanligtvis en plattare och bredare form än en surfbräda vilket ger en stabil plattform när du står på den och paddlar. En surfbräda har en mer spetsig form för att möjliggöra snabba svängar och manövrer på vågor.
  • Material. Paddelbrädor tillverkas ofta av hållbart material som epoxy eller trä, medan surfbrädor oftare tillverkas av polyuretan eller polystyrenskum. Detta beror på att paddelbrädor vanligtvis används på lugna vatten. Surfbrädor utsätts istället för mer slitage och påfrestning av vågor.
  • Paddel. En av de mest avgörande skillnaderna mellan en paddelbräda och en surfbräda är att en paddel används för att driva paddelbrädan framåt. En surfbräda använder inte en paddel, utan du står upp och paddlar med armarna för att få fart på brädan och ta dig ut på vågorna.
  • Användning. En paddelbräda används vanligtvis för paddling på stilla vatten som sjöar, floder och lugna havsvikar, medan en surfbräda används för att surfa på vågor i havet.
Välj rätt paddelbräda för dina behov