Alla människor har någon slags hobby här i livet. Vissa av dessa fritidssysselsättningar kan skilja sig ganska mycket åt från de som är lite vanligare. En hobby kan till exempel vara att man samlar frimärken, läser en bok eller ägnar sig åt någon annan avkopplande aktivitet. Att shoppa kan för vissa människor vara en rolig och avstressande sysselsättning att ägna sig åt på fritiden, medan andra upplever att det är stressande och/eller jobbigt att shoppa. Oavsett vad man själv tycker, kan shopping på nätet förutom att vara avkopplande även vara bekvämt och tidsbesparande. Även om global industri blir allt större, väljer ändå flera konsumenter att handla svenskt.

Den uppenbara anledningen till att allt fler shoppar på sin fritid och mer eller mindre betraktar shoppingen som en hobby, kan ha att göra med att våra liv på olika sätt har förändrats under de senaste åren. Förr köpte vi bara produkter när vi behövde dem. Vi köpte aldrig i princip värdelösa produkter för skojs skull. Idag konsumerar vi dock produkter i en betydligt högre grad än vad vi tidigare gjort. Våra moderna konsumtionsvaror i kombination med en mer sofistikerad marknadsföring uppmuntrar oss att bara fortsätta shoppa. Shoppingen har idag ersatt vissa andra aktiviteter som vi tidigare hade som hobby. Är detta en positiv eller negativ utveckling?

Positiva och negativa aspekter av shoppingen

Huruvida den utveckling där vi ökar vår konsumtion är positiv eller negativ är en fråga utan ett tydligt svar. Shoppingen är som ett tveeggat svärd, där den faktiskt har vissa positiva effekter. En positiv effekt är att man känner sig lycklig och förväntansfull när man köper en ny produkt. Om man känner sig nedstämd kan man därför muntra upp sig själv på ett enkelt sätt genom att shoppa. Efter en tur till det lokala köpcentret eller några butiker på nätet har man kommit på andra tankar. Shoppingen kan även göra att vissa personer känner sig rikare och mer mäktiga.

Å andra sidan har shoppingen även en lite mörkare sida. För det första spenderar vi svenskar en hel del pengar på att köpa helt onödiga produkter. Shoppingen tar dessutom en hel del tid av det begränsade antal timmar vi förfogar över varje dag, vecka, månad och år. I en värld där allt runt omkring oss snurrar i en allt snabbare hastighet, räknas varje timme och minut. Därför kan en ökad shopping leda till att man får mindre tid över till andra aktiviteter såsom träning, bio eller kvalitetstid tillsammans med vänner och familj. Det viktiga är att skapa en balans mellan shoppingen och andra fritidsaktiviteter.

Shopping som hobby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *